Foto: Thinkstock Cercetările recente au arătat că aceste carotenoide, alături de vitamina A, asigură stabilitatea genomică. Numeroşi pigmenţi din plante interacţionează cu genele noastre în mod protectiv, asigurându-ne o sănătate "beton".
Aceşti antioxidanţi naturali găsiţi în fructele, legumele şi ierburile de culoare roşie, oranj şi verde închis contribuie la protejarea celulelor de la degradarea cauzată de aşa-zişii radicali liberi care, la rândul lor, ne afectează negativ materialul genetic, ADN-ul. Dacă organismul este incapabil să repare această "defecţiune", în el va apărea o celulă anormală sau o celulă cancerigenă, explică dr Nalini Chilkov, pentru publicaţia online huffingtonpost.com. Dintre cele peste 600 de carotenoide cunoscute până în prezent, aproximativ 50 sunt denumite substanţe nutritive "pro-vitamina A", deoarece ele oferă organismului suplimentul necesar de vitamina A. De aceea, ele sunt recomandate pentru buna funcţionare a organismului, dar şi pentru menţinerea şi creşterea imunităţii, deoarece carotenoidele şi vitamina A au capacitatea de a lupta cu viruşii gripali şi infecţioşi, au abilitatea de a îmbunătăţi funcţionarea celulelor din sânge care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile şi cancerul şi contribuie la sănătatea tractului digestiv (gură, esofag, stomac, intestine), a tractului respirator (nas, sinusuri, trahee şi plămâni), precum şi a pielii. Ele asigură prima linie de defensivă împotriva bolilor infecţioase date de bacterii, viruşi şi fungi.
Pentru a ajuta celulele să comunice între ele – un proces natural într-un corp sănătos – carotenoidele şi vitamina A joacă un rol hotărâtor. Când celulele se îmbolnăvesc, se opresc din creştere sau rămân la stadiul de celule "primitive" ori atunci când comunicarea dintre ele devine deficitară, în organism pot creşte tumori canceroase. Cele două ele