Personalele care beau bere fără alcool dorm bine. Asta este concluzia unui studiu recent realizat de un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţe de la Universitatea Extremadura din Spania.
Datele cercetării, realizat pe un grup de 17 femei, arată că s-a înregistrat o îmbunătăţire a calităţii somnului în rândul celor care au băut o cantitate de 330 de mililitri de bere fără alcool.
Hameiul, un ingredient esenţial al berii, se dovedeşte a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorită substanţelor sale amare ce au efect sedativ, arată datele studiului. Mecanismul de acţiune al hameiului constă în ridicarea nivelului neurotransmiţătorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmiţător inhibitor care acţionează în sistemul nervos central.
Participantele la studiu au fost asistate medical. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluaţi cu ajutorul actigrafiei după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obţinute prin comparaţie cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei. Rezultatele actigrafiei au demonstrat o îmbunătăţire a calităţii somnului în rândul voluntarelor care beau bere fără alcool.
“Pe lângă calităţile deja dovedite ale acestei băuturi iubite şi consumate în întreaga lume, cercetătorii spanioli demonstrează că berea poate îmbunătăţi chiar calitatea somnului, dacă este însă băută în cantităţi moderate. Avem de-a face cu o concluzie importantă, în condiţiile în care insomnia este una dintre bolile cel mai des întâlnite ale acestui secol”, a declarat Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Potrivit nutriţioniştilor, consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţa sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare. Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de