Anul acesta, masa de Crăciun se anunță mai săracă, iar responsabile de această situaţie sunt prețurile umflate la alimente și mai ales la carnea de porc. Majoritatea bucatelor care nu ar trebui să lipsească de la cina de Crăciun s-au dublat sau chiar triplat, ca preț, în ultimii 10 ani, iar cauza poate fi anul agricol extrem de prost pe care l-am avut și scăderea leului în raport cu euro. Realitatea este una tristă pentru cei care abia reușesc să treacă de la o lună la alta cu leafa pe care o câștigă cu sudoarea frunții.
Cu toții ținem la tradiții și ne-am dori ca de pe masa de Crăciun să nu lipsească preparatele specifice sezonului dar, după ce am dat o raită prin supermarketuri am constatat că vom fi, se pare, nevoiți să nu umplem până la refuz coșurile cu produse din cauza prețurilor cât se poate de piperate. Spre exemplu, un kilogram de carne de porc viu, la măcelar, s-a scumpit față de anul trecut cu aproximativ 1,5 lei și cu 4 lei față de anul 2002. Dacă în urmă cu un an un kilogram de carne costa între 6 și 7 lei, anul acesta prețul începe de la 8 lei, iar, până de Crăciun, comercianții susțin că va putea depăși 10 lei.
Nici pentru cei care se decid să cumpere carne din supermarket, veștile nu sunt prea îmbucurătoare. De la 17 lei cât costa în anul 2002, cotletul de porc a ajuns anul acesta la 23 de lei. Sarmalele vor fi și ele mai scumpe anul acesta, pentru că un kilogram de carne tocată a ajuns să fie vândut în alimentară la prețul de 14 lei, cea congelată și 18 lei, cea proaspătă, față de 12 lei cât era în 2002. Preparatele tradiționale precum caltaboșul sau toba au ajuns și ele să coste dublu față de 2002, acestea fiind cumpărate acum cu 17 lei, față de 8 lei cât erau în urmă cu 10 ani.
Din păcate, nu doar carnea de porc s-a scumpit simțitor în ultimii ani. Majoritatea alimentelor care își fac loc pe masa de Crăciun s-au dublat, ca preț