Fiecare popor sarbatoreste Craciunul dupa traditii vechi de mii de ani. Vechimea lor este foarte mare, iar diferentele sunt date de apartenenta lor la o anumita religie. Insa toti se strang in jurul mesei impreuna cu familia si cu toti cei dragi.
In tarile cu iesire la mare, porcul e inlocuit cu pestele. Fiecare popor sarbatoreste Craciunul dupa traditii vechi de mii de ani. Vechimea lor este foarte mare, iar diferentele sunt date de apartenenta lor la o anumita religie. Insa toti se strang in jurul mesei impreuna cu familia si cu toti cei dragi.
Bucataria de Craciun a spaniolilor este marcata de influenta araba. Acestia le-au adus multe produse, multe regasindu-se pe masa de Craciun: orezul, portocalele si migdalele. De aceea, majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate, seminte de pin. Pe langa acestea, traditional este pestele. Lucru normal, avand in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare din lume. Pentru finlandezi, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara incepe cu slujbe la biserica, in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Masa de Craciun este bogata in preparate pe baza de peste. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza.
Cubanezii prefera porcul la masa de Craciun, pregatindu-l intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier. Petrecerea tine pana in zori, pe ritmuri de muzica traditionala.
GRECII. Pentru greci, majoritatea ortodocsi ca si noi, Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Iisus a binecuvantat painea in aceasta zi sfanta. Inainte de Sarbatori, micile brutarii