50% din carnea macră este înlocuită cu şorici emulsionat, soia şi amidon. Descoperiţi reţetele originale şi comparaţi-le cu realitatea. Sursa: Adrian Pîclișan
La facultăţile de profil, studenţii învaţă prepararea mezelurilor după reţetarul vechi din 1971. "Instrucţiuni tehnologice pentru fabricarea preparatelor din carne" este considerată Biblia celor care urmează să activeze în carmangerie.
Când se angajează află că mai mult de jumătate din carnea macră despre care au învăţat că intră în reţeţe este înlocuită cu şorici emulsionat, soia şi amidon.
"Venind criza, s-a pus problema de preţ"
"Nimic nu mai e ce a fost", spune Flavius Berbentea, profesor la Facultatea de Thenologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului. Unul dintre producătorii de mezeluri tradiţionale dezvăluie cum stau lucrurile în industrie.
Brandul "Jupân Ignat" de la Korani este cunoscut pentru calităţile sale: mezeluri originale, fără înlocuiri de materie primă. "Proiectul nostru a fost să facem produsele tradiţionale româneşti pe baza reţetelor vechi dar şi îmbunătăţindu-le. Venind criza, au apărut problemele de preţ", a declarat proprietarul companiei, omul de afaceri Ion Dinu.
Acum, la Korani se produc şi mezeluri slab injectate. Dinu explică faptul că, respectând reţeta originală, la un muşchi file, dintr-un kilogram de carne rezultă 700-800 g de produs finit, care pleacă de la producător la un preţ de 30-40 de lei/kg. Pe piaţă însă un astfel de produs nu se va adresa decât unei nişe mici. Marea masă consumă produse injectate, ieftine.
Vi se face rău: ce intră într-un preparat
Până la urmă este doar o chestiune de bani. Un produs injectat e mai ieftin şi se face mai repede. Dacă produsele tradiţionale au nevoie de o săptămână pentru a se face, unul injectat e gata în 24 de ore.
Zemurile de injectare conţin sare, pol