Dacă vă doriţi să petreceţi Sărbătorile de iarnă hai hui, departe de casă, o destinaţie excelentă ar putea fi Viena. Şi asta nu doar pentru Târgul de Crăciun şi vinul fiert cu scorţişoară pe care-l savurezi pe stradă în învăluirea miilor de beculeţe care fac oraşul feeric. Mai sunt şi castanele coapte, uşor crestate ca să le întrezăreşti miezul, servite fierbinţi, în punguţe de hârtie. Îţi încălzesc mâinile şi îţi delectează simţurile cu aroma lor. Sau aţi putea gusta pe îndelete câteva castane glasate, aşezaţi comod la măsuţa unei cafenele, privind ninsoarea prin aburii unui cappuccino. Se simte cu adevărat că a venit iarna!
Dacă însă, vreţi să întâmpinaţi iarna în fotoliul de acasă, cumpăraţi un săculeţ cu castane. Imaginaţi-vă un moment de răsfăţ şi alegeţi cele mai frumoase castane. Crestaţi-le pe ambele părţi, fără a le răni miezul (pentru a se coace mai repede şi uniform), apoi puneţi-le într-o tavă în cuptor. Aşezaţi-vă comod şi pândiţi primele arome. Nu vor întârzia să apară! Răsturnaţi-le într-un coşuleţ şi gustaţi-le, una câte una, îndepărtând cu grijă coaja. Sunt mai delicioase calde, aşa că nu vă daţi bătuţi în faţa unei „armuri” mult prea fierbinţi.
Sau aţi putea pregăti piure de castane, o cremă excelentă pentru un tort răcoritor. Pentru asta se fierb castanele în coajă, aproximativ 45 de minute, se descojesc şi se mixează. Această compoziţie se amestecă bine cu unt, frişcă, zahăr şi rom după gust, astfel încât să se obţină consistenţa dorită. Tot ce mai trebuie făcut este să ungeţi blaturile de tort, iar la sfârşit să îmbrăcaţi totul în frişcă. Un tort ultra rapid şi uşor! Castanele glasate ¬ marrons glacés ¬ pot fi oferite în dar, fiind una dintre delicatesele cele mai râvnite de către cunoscători. Iar în unele după-amiezi aţi putea pune în ceaşca de cafea câteva picături de lichior de castane, una dintre specialităţile cu care se mând