Sacrificarea porcului de Crăciun cu respectarea normelor europene va fi imposibilă în Olt, pentru că ţăranii nu îşi permit să suporte costurile asomării.
Tradiţia tăierii porcului în ziua de Ignat este păstrată cu sfinţenie de familia Stana Ion din comuna Găneasa, judeţul Olt. Bătrânii Ion şi Jeana, de 76 ani, s-au trezit dis de dimineaţă pentru a face ultimele pregătiri pentru tăierea celor doi porci pe care i-au crescut timp de un an de zile. „Am pregătit lemnele pentru foc, buteliile pentru arzător şi bucătăria pentru depozitarea cărnii. Acum îi aşteptăm pe copii şi pe nepoţi“, a spus Ion Stana. Înainte de ora 07.00 şi-au făcut apariţia şi copiii, printre care se afla şi măcelarul, cel care de mai bine de 20 de ani le taie porcii. „Hai mai cheamă un vecin şi să ne apucăm de treabă că nici nu avem timp să facem doi porci astăzi“, spune Nicu Covaci, măcelarul.
Odată ce au venit ajutoarele, s-au apucat de treabă. „Ţine-l bine că ne scapă!“, exclama măcelarul. Căzut la pământ, Ghiţă se mai zbate pentru puţin timp după care se trece la etapa a doua: pârlitul. Odată încheiată şi această etapă, după ce a fost bine spălat, măcelarul începe să-l tranşeze. Face o cruce în frunte, dă cu sare şi nu continuă înainte să ureze „Să-l mâncaţi sănătoşi!“. La bucătărie se auzea sfârâind carnea pusă într-un ceaun la prăjit, lângă ea bunica învârtea mămălugă, iar dintr-u ibric ieşeau aburii de la ţuica fiartă, semn că toată lumea e poftită la masă.
Oltenii l-au înjunghiat pe Ghiţă nu l-au asomat
Ziua tăierii porcului a venit iar oltenii au respectat şi anul acesta obiceiul vechi de sute de ani şi au tăiat porcul aşa cum au învăţat din moşi strămoşi. Nici nu s-au gândit la gloanţe cu tranchilizant sau la asomatoare electrice. „Am auzit la televizor că ar fi vorba să vină să îi adoarmă şi apoi să îi tăiem. Dar nu înţeleg de ce să ne mai complicăm. Noi îl pri