Multe din alimentele procesate, mai ales sosurile, cremele si produsele din carne, contin prea multa sare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni si citat de Mediafax.
Persoanele care consuma sare in exces prezinta mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune arteriala si de maladii cardiace, pe masura ce inainteaza in varsta, arata studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Autoritatile din domeniul sanatatii publice incearca sa determine producatorii sa reduca nivelul de sare din alimentele procesate. Marea Britanie si Franta au reusit sa faca acest lucru, colaborand cu producatorii din domeniu, in timp ce autoritatile din New York au lansat recent o campanie pentru a reduce cu 25% nivelul de sare din alimente in urmatorii cinci ani.
Eforturi similare se inregistreaza in Australia, iar unele companii au inceput sa reduca nivelul de sare din produsele lor, potrivit profesorului Jacqueline L. Webster si colegilor sai de la George Institute for International Health din Sydney, autorii acestui studiu.
Pentru a veni in sprijinul acestor eforturi, cercetatorii au colectat date despre continutul de sare din 7.221 de produse din zece grupe de alimente, cu 33 de categorii si 90 de subcategorii.
Cercetatorii considera ca alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care contin peste 500 de miligrame de sodiu la 100 de grame, in timp ce cele cu nivel mic contin sub 120 de miligrame de sodiu la fiecare 100 de grame.
Cercetatorii au descoperit variatii mari ale nivelului de sare in cadrul anumitor categorii de alimente. De exemplu, cel mai sarat tip de branza tare contine un nivel de sodiu de sase ori mai mare decat cel mai putin sarat tip de branza tare. In categoria produselor din carne procesata unele alimente contin o cantitate de sare de 14 ori mai mare decat altel