MIRODENII ● Hai la cuişoare, nucşoară şi piper, neamule!
De-a lungul vremii, Zanzibarul şi-a cîştigat un loc fruntaş pe plan mondial în ceea ce priveşte condimentele. Să nu omitem faptul că sultanatul de Zanzibar şi Pemba (perioada 1963-1964) avea pe drapel... două cuişoare!
MIRODENII ● Hai la cuişoare, nucşoară şi piper, neamule!
De-a lungul vremii, Zanzibarul şi-a cîştigat un loc fruntaş pe plan mondial în ceea ce priveşte condimentele. Să nu omitem faptul că sultanatul de Zanzibar şi Pemba (perioada 1963-1964) avea pe drapel... două cuişoare!
19 februarie (în cursul zilei)
Cînd am sosit aici îmi puneam următoarea întrebare: la ce e tare Zanzibarul? Răspuns: la producţia de piper, cuişoare, scorţişoară, ghimbir. În prezent, Zanzibarul este unul dintre cei mai importanţi producători de condimente din lume, care exportă anual cantităţi impresionante de nucşoară, piper şi cuişoare (a, stă bine şi la capitolul vanilie, printre altele). Sultanul Omanului a adus pentru prima oară aceste tipuri de condimente pe insulă în 1873. Multe dintre specii au proprietăţi medicinale şi sînt încă folosite de populaţia locală în tratarea anumitor boli. Plante rare, precum henna, "copaci ai parfumului" şi "copaci ai rujului", sînt folosite în prepararea cosmeticelor. Atît Zanzibarul, cît şi mica insulă vecină, Pemba, dispun de terenuri agricole fertile. De exemplu, plantaţiile de cuişoare aduse în Mauritius în 1818 asigură şi renumele mondial al amîndorura (insula Pemba este în întregime acoperită de plantaţii de cuişoare, iar mirosul lor poate fi simţit de pe orice vapor!). Se spune că în anul 3 î.Hr. demnitarii chinezi care veneau în audienţă la împărat trebuiau să mestece cuişoare, pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru a alunga gîndurile malefice! Primele referiri despre cuişoare datează din literatura chineză, în perioada Han