Scandalul carnii de cal genereaza beneficii surprinzatoare pentru companiile care se ocupa chiar cu vanzarea carnii de cal.
Europa a fost socata sa afle ca, in semipreparatele inghetate pe a caror eticheta scria ca sunt facute din carne de vita se regasea si carne de cal, declansandu-se anchete in cel putin 16 tari, inclusiv in Romania, si o dezbatere privind etichetarea corecta a alimentelor. In Irlanda si Marea Britanie, unde carnea de cal este tabu, stirea a avut un efect negativ, dupa cum era de asteptat.
Insa in mai multe tari, inclusiv Franta si Germania, abatoarele care se ocupa si de carnea de cal au inregistrat o crestere.
Consumul de carne s-a majorat cu aproximativ 10 - 15 procente in ultimele doua saptamani, potrivit lui Eric Vigoureux, presedintele asociatiei franceze a macelarilor de carne de cal. Cea mai mare parte a cresterii se datoreaza redescoperirii unei carni uitate de consumatori, a explicat Vigoureux, care vinde carnea in 36 de piete din regiunea Bordeaux.
Potrivit spuselor sale, pana si tinerii sunt atrasi, fiind curiosi sa vada despre ce este vorba, relateaza Wall Street Journal.
Vanzarile mai mari pentru carnea de cal constrasteaza cu scaderea vanzarilor semipreparatelor inghetate, magazinele de pe intreg continentul retragand de la vanzare tone intregi de astfel de produse, suspectate de a contine carne de cal fara a se preciza pe eticheta acest lucru.
Astfel, vanzarile de semipreparate gen lasagna au scazut cu 45 la suta in Franta, intre 11 si 17 februarie, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piata Nielsen.
Pe de alta parte, cresterea cererii de carne de cal (etichetata ca atare) este o raritate, avand in vedere tabuul reprezentant de mancarea acestui tip de carne in mare parte din Europa. Consumul carnii de cal a fost interzis de Biseric