Prăjitura "Fantezie cu căpşuni şi iaurt" Dr Oetker este un produs care prin modul de preparare îşi propune să le ajute pe gospodinele care nu au prea mult timp să stea la bucătărie. Numai că, dacă îşi vor face un obicei din a consuma această prăjitură, timpul câştigat îl vor petrece pe la medici.
Compoziţia produsului nu are nimic de-a face cu o prăjitură clasică. Foarte mult zahăr, margarină cât cuprinde, făină şi aditivi alimentari din mai toate categoriile este reţeta după care a fost preparată "fantezia cu căpşuni şi iaurt". Pe lângă toate acestea, gospodina trebuie să mai adauge cantităţi importante de zahăr, smântână, unt, iaurt şi fructe. Pentru ca totul să fie cât mai puţin natural, suntem sfătuiţi să înlocuim fructele cu dulceaţă, un alt produs care conţine foarte mult zahăr.
Această cantitate impresionantă de zahăr care intră în compoziţia prăjiturii afectează în mod grav pancreasul endocrin, ducând la epuizarea acestuia, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Margarina (grăsime vegetală hidrogenată) are şi ea o pondere foarte mare în produs, aşa încât acest amestec imprimă o valoare energetică extrem de ridicată.
Margarina împiedică funcţionarea sistemului cardiovascular şi a inimii la parametri normali, ducând în timp la maladii grave. Amestecul de zaharuri cu index glicemic ridicat cu grăsimi modificate chimic afectează tractusul digestiv. Acesta poate fi deteriorat şi de prezenţa caragenanului, aditiv incriminat pentru apariţia gastritelor şi a cancerului de stomac.
Pentru ca praful din care se reconstituie prăjitura să îşi păstreze aspectul de prospeţime mai mult timp, producătorul a folosit antioxidantul E223, metabisulfit de sodiu. Acesta duce la apariţia crizelor de astm, a alergiilor, dar împiedică şi fixarea vitaminei B1. @N