Toamna este bogată în sărbători şi târguri, pentru că timpul este prielnic culesului. Din vii se strâng şi ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viaţă, aşezându-se alături, aşa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuţ ţinută bine în baiţ ca să se frăgezească şi apoi friptă la foc aromat de lemne. Legumele şi fructele se adună coş după coş, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se aşază la rece în lădiţe, cât să te poţi înfrupta din ele chiar şi în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuşti de toate felurile (fiecare gospodină are reţeta sigură care nu poate da greş) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primeşte cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ţi lasă gura apă.
CELE MAI ALESE BUCATE
Şi ca în fiecare an, satele şi oraşele se vor umple de târguri care celebrează recolta. Munţi de legume şi fructe, alese pe sprânceană, bucăţi mari de caş, telemea sau urdă, dar şi brânză la burduf sau în coajă de brad, că se păstrează cel mai bine, afumături, miere şi faguri, gemuri şi dulceţuri, pâine tradiţională, coaptă pe vatră sau în ţest.
Timp de două zile, 25-26 septembrie - "Răvăşitul oilor", la Bran se adună cei mai de seamă oieri şi producători de brânză, pentru a-şi pofti oaspeţii la o adevărată petrecere în aer liber, unde se vor încinge grătarele şi se vor putea gusta cele mai bune bucate munteneşti. "Parada gospodarilor" de la Săpoca, judeţul Buzău (26 septembrie), este cea mai potrivită ocazie pentru a alege cele mai arătoase legume pentru conservele de iarnă.
La 30 septembrie, Câmpulung Moldovenesc găzduieşte "Târgul Lăptarilor", unde vor fi expuse, de