Lumea ştiinţifică este impărţită intre cei care spun că monoglutamatul de sodiu este periculos şi cei care cred că poate fi consumat oricăt şi oricănd. Pănă la o decizie finală, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare să scrie mare dacă conţin sau nu substanţa cu pricina.
Lumea ştiinţifică este impărţită intre cei care spun că monoglutamatul de sodiu este periculos şi cei care cred că poate fi consumat oricăt şi oricănd. Pănă la o decizie finală, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare să scrie mare dacă conţin sau nu substanţa cu pricina.
Monoglutamatul de sodiu, E 621, este un aditiv alimentar care are rolul de a potenţa gustul produselor in care se găseşte, mai ales dacă acestea sunt de proastă calitate. Şi, cum pe piaţă se găsesc nenumărate astfel de mărfuri, E 621 poate fi intălnit aproape peste tot. Producătorii din industria alimentară folosesc monoglutamatul de sodiu in mezeluri, preparate din peşte, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte şi lista poate continua. Monoglutamatul de sodiu este folosit de foarte mult timp in bucătăria asiatică şi se găseşte in mod natural in foarte multe alimente. Insă a fost izolat abia in 1907 şi produs pe scară largă de o companie japoneză doi ani mai tărziu. Denumirea sub care a fost produs - ajinomoto - se traduce prin "esenţa gustului". Are formula chimică C5H8NnaO4.
CERCETÃ...RI. Pentru că este o substanţă atăt de folosită in industria alimentară pe plan mondial, cercetătorii din intreaga lume au făcut studii pentru a vedea care sunt efectele aditivului asupra organismului uman. In 1959, Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) din SUA declara că E 621 este un aditiv "recunoscut in mod general ca fiind sigur". Alte studii s-au realizat şi in 1970, rezultatul f