Să aveţi în permanenţă în casă o gutuie! – ne sfătuiesc nutriţioniştii. Acest fruct aromat şi extrem de gustos are calităţi terapeutice pe care puţini le cunosc. Gutuia se luptă cu succes cu afecţiunile hepatice, digestive şi respiratorii, susţin specialiştii. Un astfel de fruct conţine vitamine, săruri minerale, glucide şi fibre.
Gutuia, căreia grecii îi spuneau “kythoni” sau “kydoni”, era deseori confundată cu mărul. De fapt, în antichitate ea era denumită “mărul auriu”, iar oamenii acelor vremuri credeau că ea era chiar “fructul interzis” din Grădina Raiului. În mitologia greacă, gutuia este asociată cu Afrodita, zeiţa dragostei. În antichitate, a fost asociată cu fertilitatea şi a jucat un rol important în ceremoniile de nuntă, fiind oferită miresei pentru a-şi înmiresma buzele pentru soţul său. Pe insula cretană Kydonia, de unde acest fruct îşi trage denumirea ştiinţifică de Cydonia oblonga, gutuia era considerată “fructul dragostei”.
Sucul proaspăt de gutui ajută la tratarea insuficienţei pancreatice, dar şi a guturaiului, afecţiunilor pulmonare şi a tuberculozei, arată cercetătorii, citaţi de presa românească. Coaja acestui fruct poate fi un real medicament, potrivit oamenilor de ştiinţă japonezi. Un studiu realizat de aceştia a relevat faptul că învelişul gutuilor poate inhiba dezvoltarea virusurilor care declanşează hepatita de tip A, B şi C, un tratament în acest sens trebuind să dureze circa o lună, timp în care gutuile vor fi consumate preferabil crude, sub formă de piure. Sâmburii de gutuie pot fi folosiţi pentru prepararea unui ceai recomandat pentru afecţiuni ca: tusea, bronşita şi răguşeala.
Nu în ultimul rând, gutuile ajută la digestie şi la îndepărtarea senzaţiei de greaţă, iar tinctura obţinută din seminţele acestui fruct se foloseşte împotriva urticariei. Nici frunzele de gutui nu rămân neutilizate – din ele se poate prepara un