• Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica • Reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi au inregistrat o suprafata cultivata in sistem ecologic de 6.745 de hectare • Cei mai multi dintre fermieri cultiva cereale, pomi fructiferi sau cresc animale
Tot mai multi fermieri ieseni aleg sa practice un tip de agricultura cu produse care, desi mai costisitoare, sunt din ce in ce mai apreciate si cautate de consumatori: agricultura de tip ecologic. Statisticile DAJ Iasi arata ca in ultimii ani suprafetele agricole care au intrat in circuitul ecologic au crescut continuu, iar numarul solicitarilor a crescut semnificativ. Astfel, in anul 2007 erau inregistrati doar trei operatori, un an mai tarziu, 38, si cu 10 mai mult in 2009. Daca in anul 2010 au fost 71 de operatori iar anul trecut au fost inregistrati 726, in acest an aproape s-a triplat numarul celor care vor sa practice acest tip de agricultura. Aproximativ 1.933 de operatori care sunt in perioada de conversie si au certificat eco, vor putea sa produca cereale si fructe in acest an pe o suprafata de 6.745 de hectare sau sa creasca oi, capre si vaci. In comuna Andrieseni, un fermier a cultivat pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare culturi de porumb, floarea-soarelui, grau. Pe o suprafata de 3.500 de hectare s-a cultivat grau, ovaz, plante de nutret, soia, mazare boabe, secara in comunele Cucuteni, Costesti, Deleni, Fantanele si Focuri si 90 la suta din productie era destinata comertului in Germania. De asemenea, au fost plantate si culturi bio de pepeni verzi, lucerna, plante furajere, vita de vie, pajisti temporare dar si in livezile din comuna Cotnari au fost plantati meri, peri, ciresi si gutui. In ceea ce priveste cresterea animalelor, fermierii din comunele Miroslava, Scheia si Tibana au primit bani pentru cresterea