Cum a ajuns un preparat tradiţional turcesc să cucerească lumea după ce s-a transformat în produs de fast-food cu specific oriental
Doner, doner kebab, shaorma, shawarma sau şaorma, cum este cunoscut în România amestecul oriental de condimente, legume şi carne, a fost popularizat de imigranţii turci, care au intuit, în mod corect, că un preparat consumat rapid, pe fugă, va fi mult mai apreciat de clienţii ocupaţi.
Fie că este folosită lipia, pita sau chifla, varianta modernă a kebabului continuă să fie revendicată de mai mulţi cetăţeni de origine turcă. Printre aceştia se numără şi imigrantul Kadir Nurma, „părinte“ al preparatului recunoscut de Asociaţia Turcilor Producători de Doner kebab din Europa, care a încetat din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 80 de ani. Stabilit în Germania din 1960, turcul Kadir ar fi început să vândă carne la grătar şi salată înfăşurate în pită, din anul 1972, într-o dugheană deschisă în Berlinul de Vest.
Nurman nu şi-a patentat invenţia, iar în ultimii ani de viaţă ajunsese să regrete acest lucru, după cum declara într-un interviu oferit unui ziar nemţesc în anul 2011. Pe de altă parte, inventatorul donner kekabului se declara mulţumit de faptul că milioane de oameni din întreaga lume apreciază reţeta şi că mulţi dintre conaţionalii săi îşi câştigă traiul de pe urma vânzării de kebab.
În urmă cu patru ani se anunţa decesul celui supranumit Regele Kebabului, un alt imigrant turc, Mahmut Aygun, nume legat, de asemenea, de paternitatea vestitului preparat. Pe de altă parte, englezii susţin că primul doner a fost vândut la Londra, în formula consacrată astăzi, de Cetin Bukey, în 1966, fapt consemant şi de enciclopedia online, Wikipedia.
Carne „învârtită“ pe vertical
Indiferent de adevăr, istoria doner kebabului provine din timpul Imperiului Persan, când soldaţii arabi obişnuiau să frigă