CALENDAR GASTRONOMIC Conform calendarului popular, de Sanziene (24 iunie) se termina vara. Este cam neobisnuit daca ne gandim ca suntem la sfarsitul lunii iunie, iar din punct de vedere meteorologic vara nu si-a intrat inca bine in drepturi. Si atunci, cum este posibil acest lucru?
In mod traditional, in lumea satului timpul se scurge ritmic tinand cont de principalele activitati agricole care asigura in cele din urma painea cea de toate zilele. Astfel, de Sanziene se incheie activitatile de semanat, urmand o perioada de calm in asteptarea recoltarii. Vara are ca specific acumularea sevelor. Toamna este caracterizata de frenezie si bogatie: recoltele sunt stranse de pe camp.
LUMINA. De Sanziene, toata natura sta pe loc, caci a incheiat un ciclu de activitate. Pana si soarele se odihneste si ramane tintuit pe cer mult timp in mijlocul zilei (fenomen aflat in stransa legatura cu solstitiul de vara). Se spune ca nu este bine ca oamenii sa se trezeasca devreme dimineata, pentru ca pe cer rasare nu un singur soare, ci trei. Prin intreita lor putere ii orbesc pe cei care nu tin cont de sfaturile batranilor trecuti prin multe. In mare pericol sunt si recoltele care pot fi arse de razele soarelui.
Dragaica sau Sanziana, o tanara fecioara care colinda pe pamant la solstitiul de vara, apara recoltele de razele puternice ale soarelui, da parfum florilor (in aceasta zi se spune in popor ca infloresc sanzienele, flori galbene foarte parfumate), iar altor plante le ofera puteri miraculoase (sunt folosite pentru vindecarea bolilor, gasirea ursitului sau cunoasterea viitorului). Sanzienele, usturoiul, cicoarea, cimbrisorul si sulfina sunt culese in zori si sfintite in biserica pentru a li se mari puterea.
RITUAL. Fetele fac coronite din sanziene si le arunca pe casa pentru a vedea cat timp vor trai. Daca ele se prabusesc pe pamant este semn rau, viata lor fii