Vinete, roşii, cepe, gogoşari, ardei capia, dar şi ardei graşi, morcovi, ciuperci, păstîrnac, toate legumele şi-au dat întîlnire în bucătăria gospodinelor. De ce numai acolo? Pentru că este unicul loc unde se pregătesc cele mai grozave zacuşti ce vor fi savurate la iarnă, de ele şi de familiile lor. Pentru ceilalţi a devenit o raritate culinară, deoarece majoritatea femeilor nu mai găsesc timp pentru a reinventa gustul zacuştii de casă şi se mulţumesc doar cu aroma celei cumpărate.
Vinete, roşii, cepe, gogoşari, ardei capia, dar şi ardei graşi, morcovi, ciuperci, păstîrnac, toate legumele şi-au dat întîlnire în bucătăria gospodinelor. De ce numai acolo? Pentru că este unicul loc unde se pregătesc cele mai grozave zacuşti ce vor fi savurate la iarnă, de ele şi de familiile lor. Pentru ceilalţi a devenit o raritate culinară, deoarece majoritatea femeilor nu mai găsesc timp pentru a reinventa gustul zacuştii de casă şi se mulţumesc doar cu aroma celei cumpărate.
Este adevărat că există numeroase sortimente de zacuscă şi pe piaţă, dar cînd începem să citim etichetele realizăm că printre ingrediente nu sînt întotdeauna doar produsele naturale ale toamnei. Iar gustul nu va fi niciodată la fel!
Preparat popularCunoscuta mîncare de legume are o istorie de peste trei secole în România. Este un preparat întîlnit pretutindeni în Balcani. Este pusă pe masă şi de turci, de bulgari sau de greci. Specialiştii în gastronomie tradiţională spun că acest preparat a fost inventat din nevoia de a avea provizii în cămară pentu iarnă, mai ales în perioada dinainte de ’89, cînd alimentele erau foarte greu de obţinut. Deşi astăzi se întîlneşte rar, sînt sute de reţete de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite. În general, fiecare gospodină are o reţetă proprie cu ajutorul căreia îşi încîntă familia.
Mai nou, am aflat că