Sucul de rodie previne cancerul, sucul de merişoare tratează infecţiile urinare, iar cel de prune este cel mai bun laxativ natural. Sucul de portocale este marele aliat împotriva guturaiului. Sursa: SHUTTERSTOCK
O culoare vibrantă, un gust delicios şi o doză de vitamine nu garantează valoarea nutritivă a sucurilor. Sucurile conservate sunt "secate" de nutrienţi, iar fresh-urile "de casă" pot avea mult zahăr.
Pe de altă parte, un pahar de suc conţine mai multe vitamine şi nutrienţi decât un fruct, fiind mai concentrat. Medicii recomandă un pahar pe zi, însă, dacă e subţiat cu apă, pot fi consumate chiar 2-3 pahare. Cu ajutorul nutriţioniştilor, am făcut selecţia celor mai sănătoase sucuri.
Sucul de tomate, risc mai mic de cancer de prostată
Sucurile de legume sunt o alternativă bună la cele de fructe şi o modalitate de a beneficia de nutrienţii "vegetali". Spre deosebire de sucurile de fructe, cele de legume au foarte puţin calorii datorită conţinutului slab de zahăr. Majoritatea au proprietăţi terapeutice.
"Licopenul din sucul de tomate scade riscul cancerului de prostată, iar sucul din sfeclă poate reduce ten siunea arterială", subliniază Gheorghe Men cinicopschi, specialist în alimentaţie.
Cei care preferă sucurile de fructe ar trebui să renunţe însă la mixuri, pentru că sunt mai greu de digerat. "O alternativă sănătoasă este fresh-ul obţinut din mixarea fructului întreg în blender, amestecat cu apă plată", adaugă Mencinicopschi.
Fără îndulcitori, 100% natural nu înseamnă fără zahăr. Deşi bogate în vitamine şi antioxidanţi, sucurile de fructe sunt bombe de zahăr în stare naturală. De exemplu, un pahar de suc de mere concentrat poate conţine la fel de mult zahăr ca un baton de ciocolată.
Topul sucurilor sănătoase
1. Sucul de rodie se află în topul "alegerilor bun