Ciocolata care se topeste sub efectul caldurii si se scurge dezagreabil de-a lungul degetelor va fi, in curand, doar un vis urat de domeniul trecutului, sustin cercetatorii elvetieni din industria ciocolatei, citati de Agence France Presse, consultata de Mediafax.
Expertii elvetieni lucreaza, in prezent, la obtinerea unei ciocolate ideale, saraca in calorii si capabila sa reziste la temperaturi de pana la 55 de grade Celsius.
"Un proces special de productie" si un continut mai mic de unt de cacao permit obtinerea acestor rezultate, a declarat Hans Vriens, directorul departamentului de inovatii al producatorului de ciocolata Barry Callebaut.
Sortimentul de ciocolata rezistenta la caldura nu este totusi o inventie a secolului al XXI-lea. Consumata ani de zile de militarii elvetieni si americani, aceasta ciocolata nu a putut fi produsa niciodata pe scara industriala, iar acest proiect l-a ambitionat pe ciocolatierul Barry Callebaut.
Astfel, ciocolatierul elvetian spera ca noul sau produs va impulsiona vanzarile companiei sale in China, India, Africa de Sud, America Latina sau in statele sudice din Statele Unite. Pentru moment, compania elvetiana comercializeaza acest sortiment doar in Canada, Germania, Franta si Marea Britanie, in principal din motive legate de temperaturile inregistrate in aceste tari.
In opinia lui Hans Vriens, acest sortiment isi pastreaza savoarea intacta, este crocanta si, printr-un miracol al stiintei, nu se dizolva decat in contact cu saliva.
Aceasta inventie este departe insa de a fi unica. In afara acestui sortiment, cercetatorii companiei Barry Callebaut lucreaza pentru obtinerea unui sortiment de ciocolata care sa ii faca pe oameni fericiti, gratie feniletilaminei, o substanta ce actioneaza ca un antidepresiv.
Expertii elvetieni efectueaza cercetari asupra unei alte