Para are cel mai scăzut indice glicemic dintre toate fructele, în ciuda gustului dulce, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
"Acest fruct este recomandat pacienţilor care suferă de diabet şi persoanelor care ţin cură de slăbire. În plus, fibrele solubile din compoziţia acestuia previn pofta de dulce, reduc nivelul colesterolului şi reduc senzaţia de foame, pentru că tranzitează lent stomacul", completează dr. Bilic. Medicul susţine că para este desertul perfect pentru obezi sau supraponderali.
Fructul este recomandat şi persoanelor care fac sport de performanţă, deoarece eliberează în organism hidraţii de carbon care furnizează corpului energia de care are nevoie pentru a trece cu brio problele.
Perele au proprietăţi remineralizante, diuretice şi depurative. Din acest motiv sunt recomandate ca adjuvant în tratarea asteniei, anemiei şi gutei. Potrivit nutriţioniştilor, 100 de grame de pere conţin 2,3 grame de fibre, 50 de kilocalorii şi 150 de miligrame de potasiu, necesar pentru menţinerea echilibrului lichidelor în organism şi pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau au stomacul mai sensibil pot să mănânce liniştite pere, deoarece aceste fructe se digeră mai uşor decât altele.
Potrivit specialiştilor în frumuseţe, fructul conţine substanţe care fac minuni pentru ten. Perele sunt bogate în fibre, care sunt esenţiale pentru sănătatea tenului. Fibrele încetinesc procesul de eliberare a zaharului în sânge, fapt ce este benefic pentru piele, deoarece zahărul este principalul inamic al tinereţii pielii, cauzând riduri, explică experţii. În plus, alimentul este bogat în vitamina C, care elimină efectul negativ al radicalilor liberi din atmosferă asupra pielii, menţinând epiderma netedă.
De asemenea, enzimele din pere au proprietatea de a calma pielea iritată şi ro