La mesele festive de sărbători, în paralel cu preparatele tradiţionale de porc, gazdele îşi pot impresiona oaspeţii cu bucate care conţin şi alte sortimente de carne. Peştele şi carnea de curcan sunt vedete incontestabile şi, combinate cu fructe sau cu legume, merită cu prisosinţă să le includem în meniurile variate şi foarte apetisante la aceste petreceri. Totodată, fiind gustoase şi sănătoase, aceste cărnuri incluse frecvent în meniul noastru în fiecare anotimp, ne menţin în formă tot anul.
De ce să alegem peştele şi la masa de sărbători? Să luăm exemplul japonezilor care consumă cantităţi importante de peşte şi de aceea numărul bolnavilor de diabet şi de obezitate este mult mai redus. În schimb, în rândul americanilor, care preferă o dietă bogată în carne şi în produse lactate cu un procent mare de grăsimi, sunt frecvente cazurile de diabet şi de obezitate.
„Indiferent de felul în care-l preparăm: rasol, la cuptor, ciorbă, borş sau la grătar, peştele este sărac în calorii, în schimb este o sursă sănătoasă de proteine şi de acizi graşi Omega-3 care protejează organismul de afecţiuni grave ; artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer şi degenerescenţa maculară", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
De asemenea, dacă gazdele ne oferă şi peşti mici (sardine, hamsii şi macrou) este foarte bine să-i mâncăm cu oase cu tot pentru conţinutul lor bogat în calciu.
La mesele festive de sărbători, când tentaţiile sunt foarte mari, nutriţioniştii ne recomandă preparate uşoare, sărace în grăsimi şi în acizi saturaţi, dar bogate în proteină şi în vitamine. Şi, din punct de vedere nutriţional, carnea de curcan corespunde, pe deplin, acestei cerinţe. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă acest sortiment de carne, deoarece uşoară şi gustoasă; mai mult, pieptul de curcan fără pieliţă este cea m