Ciorba de burta
Chiar daca este vazuta ca un preparat specific doar restaurantelor, ciorba de burta poate fi facuta la fel de bine si acasa. Nu este nevoie decat de timp si, bineinteles, de ingrediente. Aveti nevoie de 1/2 kg burta curatata, 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2 galbenusuri, 100 ml smantana, circa 300 g oase vitel, leustean, patrunjel, telina (frunze).
Mod de preparare
Stomacul оntreg se taie оn jumatate, spalandu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa la rece. Apoi se va limpezi оn 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat se pune la fiert оn 3 •de apa rece, оmpreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe оn 3-4 ore sau chiar mai mult. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata оn sferturi, fierbandu-se оn continuare acoperite la foc mic, pana cand se оnmoaie bine burta, completоnd cu apa atunci cand aceasta scade. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea оn bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun оn supa strecurata, completand cu apa cat se doreste sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust, cu zeama de lamaie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate, taiate marunt. Se pun deasupra 2 linguri de untdelemn si usturoiul tocat. Оn lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres.
Ciorba de burta
Chiar daca este vazuta ca un preparat specific doar restaurantelor, ciorba de burta poate fi facuta la fel de bine