Podgorenii îşi adună roadele muncii, mustul dulce îndreptăţindu-i să spere că vor avea un vin de calitate la iarnă. Culesul a început mai devreme ca de obicei, din cauza problemelor meteorologice.
În renumita podgorie Coteşti, din Vrancea, viticultorii şi-au pregătit din timp poloboacele în care se va păstra licoarea magică.
Aşa cum face de ani buni, podgoreanul Ionel Şotârcă şi-a mobilizat toată familia la cules, pentru că, spune acesta, „poama e coaptă şi timpul nu ne aşteaptă“.
Bărbatul lucrează la câmp 2,5 hectare de vie, în special din soiurile Riesling şi Fetească Albă, iar recolta o va transforma toată în vin, pentru că nu vrea să-şi bată joc de munca de două anotimpuri.
A vândut câteva sute de kilograme de struguri de masă când preţul era acceptabil, iar tot ce culege acum pune în butoaie. Foto Culesul strugurilor este în toi
„Din martie stau în vie. Am lucrat la tăiat, legat, prăşit, stropit de şase ori şi nu pot să vând kilogramul de struguri cu un leu, pentru că ar însemna să-mi bat joc de mine. M-au costat peste 10.000 de lei lucrările din acest an. Noi de regulă facem vin şi îl vindem la clienţii noştri vechi, care ştiu că avem vin 100% natural şi aşa reuşim să ne scoatem cheltuielile. Este o producţie bună şi trebuie să o adunăm în câteva zile. Câteodată mai zic, la supărare, că dau via la alţii s-o muncească, dar îmi revin repede când mă gândesc la părinţii mei. Ştiu cu ce dragoste munceau şi ce sărbătoare era la cules“, spune Ionel Şotârcă, bucuros că membrii familiei sale şi-au găsit timp să-l ajute la cules.
ZILIERII FAC COADĂ LA CULES
În ciuda problemelor din primăvară, când grindina căzută în tot judeţul a provocat pagube, fermierii care lucrează suprafeţe întinse de viţă-de-vie în Vrancea spun că anul 2013 este unul de excepţie.
Doar condiţiile meteorologice le-ar mai putea da planurile peste cap,