CE BEM, CE MĂNCĂM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformări chimice. Persoanele obeze şi supraponderale trebuie să fie atente la valoarea energetică mare a produsului.Â
CE BEM, CE MĂNCĂM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformări chimice. Persoanele obeze şi supraponderale trebuie să fie atente la valoarea energetică mare a produsului. Â
De pe eticheta pateului de porc Cris-Tim aflăm că ingredientele acestuia sunt: "Carne de porc, slănină, şorici, ficat de porc, apă, sare, proteină din soia, condimente, amidon de cartofi, emulgator E 472 (este unul dintre cele 472 literele a, b, c, d, e, f), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), arome, colorant natural (carmine E 120), conservant (nitrit de sodium E 250). Membrană necomestibilă". Aceasta este reţeta din 2007. In lucrarea "Produse romăneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", elaborată de Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pană, este publicată reţeta pateului de porc folosită in industria alimentară in 1960. Atunci se foloseau ca materii prime pentru 100 de kilograme: ficat de porc 43 kg, guşă de porc 50 kg, seu de rinichi 7 kg, piper 140 g, nucşoară 100 g, ceapă prăjită 5 kg, sare 1,2 kg, zahăr 240 g.  Â
ANALIZĂ. Una dintre problemele acestui produs este faptul că nu are etichetă nutriţională, ceea ce nu ne permite o caracterizare precisă a valorii biologice a produsului bazată pe raporturile cantitative ale ingredientelor şi ale profilului lor nutriţional, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Totuşi, din analiza compoziţională reiese că produsul are un conţinut ridicat de