Indiferent de regimul de nutritie, congelarea legumelor si fructelor reprezinta o varianta foarte buna pentru pastrarea calitatilor acestora pe termen indelungat. Sunt insa cativa pasi pe care trebuie sa-i respectam pentru a obtine un randament maxim. Cum nu intotdeauna gasim la piata sau in supermarket alimentele de care avem nevoie, sau le gasim intr-o stare deloc atragatoare, congelarea reprezinta o solutie pe termen lung si la indemana.
Primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa congelam fructe sau legume este sa stim ce putem congela si ce nu. Astfel, vom avea grija la acele alimente care nu au un continut mare de apa. Aceste alimente nu trebuie congelate. in aceasta categorie intra salata, ridichile, castravetii, telina sau rosiile. Ele fac exceptie de la regula, dar in afara de ele, cam toate celelalte legume pot fi conservate prin inghetare. Cu cat sunt mai proaspete legumele, cu atat valoarea lor nutritiva este mai mare, situatie care se mentine si in cazul inghetarii lor.
Legumele pot sta cu lunile in congelator. Daca vrei sa le pastrezi inghetate o perioada indelungata, atunci, in primul rand, trebuie sa le oparesti. Acest procedeu poate fi facut in doua feluri, fie le scufunzi in apa fierbinte, fie le fierbi un anumit interval de timp, in functie de tipul de legume si de marimea lor.
Cum scapam de microbi?
Turnarea apei clocotite peste legume este un pas important deoarece in acest fel neutralizam bacteriile care creeaza conditii de dezvoltare a mucegaiului si pastrezi legumele proaspete pentru mai mult timp. Pe urma vom turna apa rece peste ele, inainte de a le scurge si a le depozita in congelator.
Reteta, pas cu pas, pentru congelarea eficienta a legumelor
Pas I. Alegem legumele pe care vrem sa le conservam prin inghetare. Exista o paleta foarte variata de asemenea alimente: sparanghel, brocc