Femeile care consumă alimente prăjite sau preparate la grătar în exces au un risc dublu de a suferi de cancer ovarian sau uterin. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Mâncarea gătită în exces, fie că este prăjită, preparată la grătar sau la grill, conţine o substanţă numită acrilamidă, care poate dubla riscul de apariţie a cancerului la femei. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maastricht au ajuns la concluzia că această substanţă poate cauza cancer ovarian şi uterin după ce au studiat 120.000 de persoane, jumătate dintre ele femei.
Participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de 11 ani şi s-a constatat că 327 dintre femei au făcut cancer uterin, 300 cancer ovarian şi 1.835 cancer la sân.
Femeile care au mâncat 40 de micrograme de acrilamidă pe zi (care se găsesc, spre exemplu, în 32 de grame de cartofi prăjiţi la pungă) şi-au dublat riscul de a suferi de cancer uterin sau ovarian comparativ cu cele care au consumat mai puţin.
Nu s-a constatat nicio legătură între consumul de acrilamidă şi apariţia cancerului la sân.
Cum vă protejaţide substanţele periculoase
Cercetătorii au arătat că acrilamida se găseşte în mâncarea preparată cum ar fi cartofii, pâinea, carnea, care au fost prăjite, coapte, preparate la grătar sau pe grill. „Pentru a scădea riscul de îmbolnăvire, sfătuim oamenii să evite prepararea în exces a alimentelor mai ales când este vorba de produse bogate în carbohidraţi“, a declarat unul dintre medicii care au realizat studiul.