Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pana la 15%, din februarie, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar si costurile pentru utilitati, a declarat, vineri, presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu, citat de The Money Channel.
"In luna ianuarie, vanzarile scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majoare. Insa, din 1 februarie, vom asista cu siguranta la o noua scumpire, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei. In egala masura, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu pana 10 %, incepand tot din februarie", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
Potrivit acestuia, principalele cauze care determina scumpirea alimentelor tin de deprecierea leului, precum si de costurile pentru utilitati.
"Daca ne gandim la deprecierea leului, dar si la costurile pentru combustibil, gaze sau energie scumpirea alimentelor este justificata. Totusi, nu este exclusa si varianta speculei. Astfel, chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret relativ scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Din aceasta cauza ar trebui ca autoritatile sa gaseasca cai legale prin care sa limiteze specula", a explicat Frumosu.
Acesta a precizat ca o modalitate prin care autoritatile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalitatii.
"Scumpirea alimentelor ar putea fi atenuata daca fiscalitatea ar fi redusa. Nu este vorba doar de reducerea TVA, ci si a altor taxe si impozite percepute in industria alimentara", a mentionat Frumosu. Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pana la 15%, din februarie, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar si