Intr-o lume in care expresia a manca sanatos e folosita numai la imperativ, desertul devine opera de arta. Ceea ce ar presupune ca cele mai noi tipuri de prajituri sunt facute exclusiv pentru placerea vizuala.
Dar realitatea e cu totul alta...
Patiseria de lux incepe sa semene din ce in ce mai mult cu lumea modei: prajiturile se fac in editii limitate, fiecare sezon are vedeta sa, fiecare creator, detaliul sau unic (Herme, de pilda, asaza deserturile pe bete de acadea), iar magazinele seamana mai degraba a boutique-uri de designer decat a cofetarii. Si, tot ca in moda, piesele clasice sunt reinterpretate periodic: la celebra patiserie pariziana Laduree versiunea moderna a unei prajituri clasice frantuzesti ("la religieuse") are o umplutura cu coacaze negre si glazura cu aroma de violete! Culoarea, de altfel, conteaza acum in cofetarii la fel de mult ca pe podiumurile de la Milano.
Din toate aceste motive, maestrii cofetari au fost surclasati de "designerii" de prajituri, precum francezii Pierre Herme, Cristophe Michalak sau Stephane Sucheta, care nu numai ca inventeaza mereu noi forme de prajituri (poseta, de exemplu), ci si combina cele mai inedite ingrediente. De pilda, Michalak a adaugat arome exotice de ceai sau verbina in dulciurile sale si a colaborat chiar si cu parfumeuri.
Iar cu astfel de exponate, nici magazinele nu pot arata oricum. La restaurantul londonez Yauatcha, barul de prajituri e opera arhitectului Christian Liaigre, iar in boutique-urile Herme prajiturile sunt protejate, precum bijuteriile, de o vitrina.
Cel de la care se pare ca a pornit moda prajiturilor "haute couture", Pierre Herme, supranumit Dior (sau Picasso) al patiseriei, creeaza colectii speciale de deserturi disponibile doar doua saptamani in magazinele sale din Paris (Rue Bonaparte si Rue Vaugirard). Pentru a atata curiozitatea clientilor, el face periodi