Când temperaturile sunt mari, în mod firesc ajungem să consumăm mai multă apă, sucuri, fructe şi salate decât în anotimpurile reci.Dar acest lucru nu este suficient. Există şi alimente pe care trebuie să le ocolim pentru a evita neplăcerile.
Vara, pe fondul căldurii, şi comportamentul nostru alimentar este diferit. Corpul pierde apă prin transpiraţie şi, odată cu apa, şi minerale. De aceea, apar nevoi specifice precum aceea acută de hidratare şi de remineralizare a corpului. Prin urmare, alegem în mod natural hrană „uşoară", care se digeră mai repede, astfel încât să ne potolim foamea fără a ne simţi greoi şi obosiţi. Totuşi, mulţi dintre noi ignoră semnalele date de organism şi nu-şi adaptează dieta la nevoile organismului.
Restricţie la grăsimi animale
Alimentele grase prezintă în timpul verii marele dezavantaj al metabolizării solicitante pentru organism, spre deosebire de carbohidraţi şi de proteine, care sunt mai uşor de digerat. În plus, un singur gram de grăsime aduce organismului un număr dublu de calorii comparativ cu un gram de glucide sau de proteine. Deşi pot fi recomandate iarna, când corpul are nevoie de energie suplimentară pentru a-şi păstra echilibrul termic, în timpul verii, alimentele bogate în grăsimi animale tulbură funcţionarea organismului.
Prin urmare, trebuie limitată prezenţa lor în dietă. Mai exact, trebuie evitată carnea grasă de porc, preparatele precum costiţa afumată şi sarmalele, dar şi alimentele de tip fast-food (pizza şi hamburgerii). În schimb, grăsimile nesaturate, de provenienţă vegetală, precum uleiul vegetal şi grăsimile oleaginoase (migdale, fistic, măsline), deşi au un aport de calorii comparabil cu restul grăsimilor, aduc beneficii organismului prin bogăţia lor de nutrienţi.
Maionezele, risc de toxiinfecţii
Maionezele se metabolizează greu şi solicită excesiv vezica biliară. În plus