Ghimbirul nu este doar un condiment, foarte apreciat în bucătăria asiatică, ci şi o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate: combate migrena, durerile reumatice, scade tensiunea, previne formarea cheagurilor, atacurile de astm şi exemplele pot continua.
Discuţiile referitoare la importanţa rădăcinii de ghimbir (Zingiber officinale), ca plantă medicinală, datează din secolul I.
De atunci, ghimbirul este folosit pentru a îmblânzi efectele artritei reumatoide. În timp, multe medicamente antiinflamatoare, pe bază de ghimbir, au venit în ajutorul pacienţilor diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi cu multe alte afecţiuni. În farmacopeea orientală se menţionează că rădăcina de ghimbir este în armonie cu sănătatea: planta este un remediu pentru durerile de cap, reduce sau elimină greţurile de dimineaţă, ameţelile şi vertijurile.
Conducătorii auto, care s-au confruntat cu astfel de probleme, au constatat cu uimire că, folosind ghimbirul sub formă de infuzie, au scăpat de aceste necazuri şi au circulat cu maşina fără griji.
Numeroasele beneficii oferite de ghimbir se datorează combinaţiei fericite de substanţe active din compoziţia sa: vitamine (C, E, B6), minerale (calciu, fier, magneziu, seliniu, sodiu), carbohidraţi şi fibre. Totodată, uleiurile de ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Valoarea calorică a plantei este redusă (20kcal/100 g), fiind sărac în carbohidraţi digerabili şi nu conţine grăsimi.
Medicina modernă i-a atribuit ghimbirului şi alte roluri printre care cel de antioxidant, de sedativ şi de expectorant. În acelaşi timp, durerile de ficat şi balonările abdominale se ameliorează cu ajutorul infuziei de ghimbir, preparată din trei bucăţele de rădăcină de ghimbir şi o cană de 200 ml cu apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară şi bea-câte o ceaşcă, după fiecare ma