Foto: Thinkstock Medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, le recomandă femeilor însărcinate să nu ia foarte mult în greutate în perioada de graviditate.
„Este important să precizăm că o gravidă nu se îngraşă, ci ia în greutate. Sunt termeni diferiţi ce nu trebuie confundaţi”, precizează medicul Cătălin Haiduc. „În perioada de sarcină, alimentaţia este o problemă foarte importantă. O gravidă ar trebui să ia în greutate între 10 şi 15 kilograme, în funcţie de greutatea avută înainte de sarcină. Este important ca viitoarea mamă să ştie că este greşit sfatul de a mânca cât pentru doi. Gravidele care iau foarte mult în greutate sunt predispuse la complicaţii.
Atât în perioada sarcinii, cât şi la naştere. De asemenea, este important să ştie că dacă în mod obişnuit o femeie are nevoie de 2.500 de calorii zilnic, în perioada de sarcină ea poate avea nevoie de 2.800 de calorii, dar nu mai mult, aşa cum susţin vecinele, rudele sau bunicile gravidei”. Medicul Cătălin Haiduc spune că o femeie însărcinată trebuie să mănânce de cinci ori pe zi: trei mese principale şi două gustări. În principiu, trei dintre aceste mese trebuie să conţină produse lactate. Este obligatoriu ca laptele sau produsele lactate să fie preparate din lapte pasteurizat.
Cum e cu pofta de mâncare
„Există femei care în primele 12 săptămâni de sarcină nu au deloc poftă de mâncare. De aceea, ele pot cântări chiar mai puţin decât înainte de a rămâne însărcinate. Acest lucru este explicat prin faptul că multe gravide trec prin chinul greţurilor şi al vărsăturilor. Ideal este ca, după primele trei luni de sarcină, gravida să nu ia deloc în greutate sau cel mult două kilograme. De-abia după a 12-a săptămână de sarcină, gravida începe să ia în greutate.
Gravidele nu trebuie să se sperie că toate alimentele pe care le