Din cauza preţului mare la carnea de miel, unii băimăreni au decis să pună în acest an pe masa de Paşte iepure. Kilogramul de miel viu se vinde cu preţuri între 9 şi 12 lei, iar cel de iepure costă între 5 şi 8 lei.
Preţurile mari la carnea de miel vândută în acest an în târgurile din Maramureş împart oamenii în două categorii: cei care rămân fideli tradiţiei şi sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru un miel şi cei care sunt decişi să cheltuiască mai puţin şi să mănânce mai sănătos, optând pentru carnea de iepure.
De doi ani a renunţat la tradiţie
Ştefan Hitter, un băimărean de 62 de ani, a decis în urmă cu doi ani să renunţe la tradiţie în favoarea sănătăţii. „Nu aveam voie să consum carne de miel şi de comun acord cu familia am optat pentru iepure. Ne-a plăcut foarte mult şi am decis ca şi în acest an să punem tot iepure pe masă. Plus că facem o economie însemnată la bugetul familiei“, a spus băimăreanul. „Pentru un iepure de aproximativ cinci kilograme am plătit 40 de lei. Pentru aceeaşi cantitate de miel aş fi plătit 60 de lei, aproape de două ori preţul“, a mai adăugat acesta.
Încurajat de prietenii şi rudele venite în vizită, Ştefan Hitter se gândeşte ca de la anul să-şi pună pe picioare crescătoria lui de iepuri din care să „furnizeze“ şi apropiaţilor iepuri pentru masa de Paşte. „La cât e de bun şi în câte feluri se poate prepara ne gândim să înlocuim chiar şi porcul de Crăciun sau măcar o parte din el“, a spus bărbatul.
Preţurile din târg
În acest an, preţul mieilor vii în târgurile din Maramureş este cuprins între 9 şi 12 lei kilogramul, iar pentru cei care preferă să cumpere carnea la carcasă kilogramul de miel va costa între 20 şi 25 de lei. Cei care şi-au scos la vânzare iepurii cer pentru un kilogram de animal viu între 5 şi 8 lei. „Cu 50 de lei vindem un iepure de şapte kilograme