Ghimbirul şi-a câştigat, înainte de toate, reputaţia de afrodisiac. Îl regăsim în poveştile şeherezadei, în Kama Sutra hindusă şi în vechile tratate de medicină chineză. De 4000 de Ghimbirul şi-a câştigat, înainte de toate, reputaţia de afrodisiac. Îl regăsim în poveştile şeherezadei, în Kama Sutra hindusă şi în vechile tratate de medicină chineză. De 4000 de ani, acestui condiment i s-au atribuit calităţi erotice. Poate aroma sa de lămâie sau forma sugestivă a rădăcinii i-au convins pe mulţi să creadă că ghimbirul are darul de a "încinge sângele". Bărbaţii îl creditau cu extraordinare capacităţi de a stârni dorinţa şi plăcerea - conotaţii picante care au însoţit călătoria ghimbirului pe rutele comerţului cu mirodenii (din China până în Africa şi Caraibe, din Yemen la Roma şi, mai târziu, din Jamaica în Spania). Se spune că madame de Barry, metresa regelui Ludovic al XV-lea, îi cerea bucătarului ei să-i pregătească o mixtură afrodisiacă din gălbenuş de ou şi ghimbir, cu care îi menţinea mereu trează pasiunea monarhului francez. Chiar şi în zilele noastre, ghimbirul este expus în templele din Hong Kong, ca talisman al fertilităţii. Dezamăgire, însă! Cei mai mulţi nutriţionişti atacă această aură împrumutată ghimbirului, declarând-o "pur imaginară". "şi atunci, ce facem, iubito? Ce facem? - l-aş parafraza pe Radu Cosaşu - Renunţăm la ghimbir?" Nicidecum! Ar fi păcat să nu speculăm valoarea culinară şi medicinală a acestei plante. Cât despre faima lui de mirodenie a iubirii... fiecare e liber să creadă ce vrea! şi să încerce! Cremă de ghimbir cu sos de ciocolată Ingrediente: 3 linguri cacao, 2 linguri + 100 g zahăr, 1/2 linguriţă nucşoară pisată, 100 ml lapte, 100 ml smântână, 1 linguriţă amidon, 80 g ghimbir proaspăt, 50 ml suc de lămâie, 4 foi de gelatină, 1 baton vanilie, 5 gălbenuşuri, 250 g frişcă, 8 tablete de ciocolată, fructe zaharisite Mod de preparare: Se a