CE BEM, CE MĂNCĂM
Biscuiţii analizaţi nu numai că nu sunt digestivi, dar şi ingraşă peste măsură. Mai mult, conţin şi o cantitate insemnată de zaharuri.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Denumirea de "digestivi" ne duce cu găndul la nişte biscuiţi sănătoşi. Numai că cei analizaţi, prin compoziţie, nu fac decăt să-l inducă pe consumator in eroare.
"Digestive" sunt biscuiţi din făină integrală care au in compoziţie, conform etichetei, "făină de grău 51% - grăsime vegetală - zahăr - făină integrală 11% - sirop de glucoză şi fructoză - agenţi de creştere (bicarbonat de sodiu - E 500 şi de amoniu - E 503, acid tartatic - E 334), sare - emulsifiant: lecitină de soia - E 322. Acest produs poate conţine urme de lapte". Valorile nutriţionale pentru 100 g de produs sunt "valoare energetică 2045,6 kj/487,7 kcal; proteine 6,9 g, hidrocarbonaţi 66,2 g; grăsimi 21,7 g, fibre alimentare 2,4 g".
ANALIZĂ. "Digestive" este un produs din categoria biscuiţilor cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide şi de grăsimi care imprimă alimentului o densitate calorică foarte mare, 487,7 kcal/100 g, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Biscuiţii sunt denumiţi digestivi din făină integrală, deşi aceasta reprezintă doar 11% din produs, faţă de cea reprezentată de făina albă de grău - 51%. Pe lăngă amidon, glucid cu absorbţie lentă, produsul conţine şi glucoză cu index glicemic foarte ridicat, care stresează pancreasul endocrin. Biscuiţii au o sursă gluten şi, de asemenea, pot conţine urme de lapte.
CONCLUZII. Specialistul nu recomandă produsul supraponderalilor, obezilor, celor cu rezistenţă la insulină, celor suferinzi de boli cardiovasculare, hepatice. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase active. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul