Şapte specialişti oenologi au desemnat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara, cel mai bun vin al anului. Tămâioasa Românească a primit medalia de aur. Sursa: Adi Pîclișan
Tămâioasa Românească este cel mai bun vin al anului, fie că e vorba despre „Comoara Pivniţei”, de la Vincon Vrancea (2006) sau despre „Pietroasa Veche”, de la USAMV - SCDVV Pietroasa (1986). „Tămâioasa Românească este un soi autohton foarte valoros. Se pune în valoare, pe de-o parte, prin învechirea sticlei (la „Pietroasa Veche”), iar pe de altă parte, în prezenţa patinei soiului în condiţii de consum mai devreme (la Tămâioasa de Vincon)”, explică Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
Vinuri vechi, la aerisit
Departe de gălăgia oraşului, şapte oenologi din întreaga ţară au desemnat, în weekend, cel mai bun vin al anului, în cadrul Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice Vinvest 2010, organizat la Timişoara. Încăperea decorată în stil neobaroc miroasea puternic a struguri. „Buchetul” plutea în aer, cum ar zice cunoscătorii, iar fiecare dintre cei şapte membri ai juriului se afla singur la o masă.
SUMARUL ARTICOLULUI Tămâioasa, vinul anului 2010Vinul rose, recomandat pe timp de criză
Preşedintele juriului a strigat, pe rând, probele: „Proba 216. An de recoltă 2009”. Licorile au fost numerotate aleator, astfel încât juriul să nu fie influenţat. Într-o încăpere alăturată, o întreagă echipă strecoară sticlele în ciorapi speciali pentru a nu li se vedea etichetele, apoi toarnă vinul în pahare. În carafe stau vinuri vechi, la aerisit.
Caşcaval, mere şi pâine
Doi ospătari în cămăşi albe şi cu papion la gât intră cu tăvile, pun câte un pahar în faţa fiecărui membru al juriului. Brusc se face linişte. Mirosul devine din ce în ce mai ameţitor, de pe margine simţi că pluteşti degu