Papaya este un fruct exotic bogat în potasiu, precum şi în vitaminele A şi C. Cura de papaya este indicată celor care au probleme cu glicemia. O altă virtute a fructului se datorează enzimei Papaya este un fruct exotic bogat în potasiu, precum şi în vitaminele A şi C. Cura de papaya este indicată celor care au probleme cu glicemia. O altă virtute a fructului se datorează enzimei papaynă, care a dat rezultate foarte bune în recuperarea rapidă a bolnavilor operaţi la coloana vertebrală. Papayna dizolvă ţesuturile moarte existente în discurile bolnave. În locurile sale de baştină, seminţele fructului sunt folosite frecvent în combaterea dizenteriei şi a difteriei. Pe scară largă, din seminţe se prepară un condiment asemănător piperului. În cosmetică, papaya se foloseşte în compoziţia unor creme şi şampoane care se bucură de o mare apreciere. Fructul acesta rafinat şi-a găsit o întrebuinţare variată şi în gastronomie. Foarte apreciate sunt garniturile de papaya la preparatele din peşte şi pui; la fel şi marinata cu carne de curcan sau viţel. Ca şi pepenele galben, cu care se aseamănă, papaya poate fi amestecată cu scorţişoară, rom, busuioc, mentă şi miere şi obţinem, astfel, un desert reconfortant. Tartă de papaya Cantităţi: 3 ouă, 300 g zahăr, 150 g ulei, 3 morcovi, 500 g mere, 2 fructe de papaya (600 g), 4 căni de făină, un praf de sare, drojdie de bere (cât o alună), 200g nucă tăiată mărunt, o linguriţă de nucşoară şi 200 g de papaya confiată.
Preparare: Din fructe şi morcovi preparăm un piure în care adăugăm 150 g zahăr. Separat amestecăm uleiul, ouăle, restul de zahăr, făina, aromele şi drojdia. În această cocă încorporăm compoziţia cu fructe şi morcovi. Vom tapeta formele cu margarină, peste care presărăm un praf de făină. Aluatul se coace la foc potrivit, timp de 50 de minute. După ce scoatem tarta din cuptor, o mai lăsăm în formă un sfert de oră. Apoi o