După un post îndelungat începe sezonul preparatelor rămase de la Paşte. "Pericolul din frigider" este însă Salmonella, o bacterie ce se răspândeşte rapid, în special de pe ouăle
După un post îndelungat începe sezonul preparatelor rămase de la Paşte. "Pericolul din frigider" este însă Salmonella, o bacterie ce se răspândeşte rapid, în special de pe ouăle contaminate.
"The American Public Health Association" a făcut câteva recomandări utile pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare. Aceasta deoarece s-a constatat că majoritatea gospodinelor au tendinţa de a nu lua în seamă sfaturile specialiştilor legate de riscul infectării cu Salmonella ca urmare a depozitării sau manevrării neigienice a ouălor.
Copiii, persoanele în vârstă şi gravidele sunt cei care suferă cel mai mult în urma unei astfel de infectări. Există trei lucruri la care trebuie să fiţi atenţi: evitarea răspândirii bacteriilor, prepararea şi depozitarea adecvată a ouălor şi a cărnii. În primul rând, trebuie să ştiţi că nu este bine să utilizaţi ouă crude pentru prepararea de creme şi maioneze, deoarece şansele de îmbolnăvire sunt mult mai mari. În niciun caz nu folosiţi ouă de raţă pentru prăjiturile gătite în casă. Bacteriile de Salmonella se pot răspândi foarte uşor de la ouă la alte mâncăruri. Bacteriile se pot afla atât pe coaja oului, cât şi în interiorul acestuia.
Aşa că, dacă atingeţi un ou infectat, puteţi răspândi apoi bacteriile pe toate alimentele pe care le atingeţi ulterior. De aceea, specialiştii recomandă ca, înainte de folosire şi înainte să fie introduse în frigider, ouăle trebuie să fie bine spălate, cu detergent chiar, deoarece doar aşa se distruge învelişul protector al bacteriilor. În cazul în care gătiţi pentru copii, vârstnici sau gravide, aveţi grijă ca ouăle să fie foarte bine preparate (atât albuşul, cât şi gălbenuşul). În frigider, ouăle t