Cu 20 de ani în urmă era în top, la Editura Ceres, colecţia "Caleidoscop", al cărei moto era: "Practic! Instructiv! Educativ!". Cărţile tipărite în cadrul acestei colecţii erau îndeobşte "vânate" când apăreau în librării, pentru că aduceau soluţii practice la probleme de zi cu zi, din arii diferite de preocupări – de la bucătărie la frumuseţe, de la întreţinerea locuinţei la sănătate, de la chestiuni juridice ori sociale până la cultură generală.
Aşa se face că în cursul anului 1989 nu puţine au fost gospodinele care au preferat să scoată 18 lei din buzunar şi să-şi îmbogăţească biblioteca cu un volum "practic, instructiv, educativ": "Cartoful, banalitate sau miracol?", semnat de dr ing. Titus Cattely. Cartea răspunde, într-adevăr, celor trei deziderate ale colecţiei. Este practică, adunând în cele 460 de pagini nu mai puţin de 366 de reţete pe bază de cartofi (destule şi pentru un an bisect!). Este instructivă şi educativă, oferind informaţii diverse referitoare la istoria cartofului: din Imperiul Inca până la venirea lui în Europa, din arta precolumbiană la arta plastică a timpurilor noastre, din cartea de bucate în proza marilor scriitori. Nu lipsesc "relaţiile" miraculosului tubercul cu filatelia, medicina sau cosmetica ori paginile de "curiozităţi şi amuzamente". Stufoasa anecdotică legată de cartof avea menirea de a descreţi frunţile gospodinelor, iar variatele reţete puteau să ofere o oportunitate unor "mame de familie", care aveau de hrănit nu puţine guri, pornind de la câteva ingrediente de bază. Iar cartoful, despre care, de altfel, se ştie că a salvat de câteva ori omenirea de la "foamea cea mare", se număra de multă vreme pe lista ingredientelor cu precădere folosite în bucătăria românească.
Autorul, dr ing. Titus Cattely, originar din Braşov (unul dintre cele trei ţinuturi clasice în România pen