Loredan Gargalac se mandreste ca este singurul executive chef roman din Marea Britanie. De-a lungul timpului, romanul a gatit alaturi de bucatari faimosi, cu stele Michelin, si a refuzat chiar sa lucreze pentru chefi celebri in intreaga lume.
A fost distins de trei ori cu un premiu de excelenta: "AA1 Rosette Award", fiind de altfel singurul roman din Marea Britanie care, impreuna cu echipa sa, a ajuns la o asemenea performanta.
Despre Loredan, marele bucatar Raymond Blanc marturisea, in anul 2006, cand l-a intalnit pentru prima data la Henley Food Festival, ca ar fi o onoare pentru el ca romanul sa faca parte din echipa "Le Manoir aux Quat'Saisons".
Pasionat in adevaratul sens al cuvantului de arta culinara, bucatarul care poarta pe uniforma sa steagul Romaniei recunoaste ca astazi este acelasi om simplu care mananca cu pofta varza calita "ca la mama acasa".
Nu s-ar intoarce insa in tara, reprosand ca industria alimentara "este condusa de oameni care in decurs de mai bine de 20 de ani nu au fost in stare sa creeze macar o scoala de bucatari profesionisti, ci au avut grija doar de interesele personale". In ceea ce priveste reprosurile pentru bucataria romaneasca, Loredan declara, pentru Ziare.com, ca "traditionalul trebuie reinventat".
De la electronica la bucatarie
Loredan Gargalac si-a inceput cariera de bucatar la varsta de 16 ani, desi era pasionat de electronica. A inceput la Hotel Bucuresti in 1986, a fost apoi chef la ambasada comunitatii europene.
Bucatarul si-a dorit sa evolueze, asa ca a plecat in Germania, iar apoi in Anglia. Loredan a gatit cu tricolorul pe guler si uneori chiar le-a preparat englezilor propria varianta moderna de varza calita sau mici. In 2005, restaurantul la care lucra a fost desemnat cel mai bun din Marea Britanie in preparate cu fructe de mare.
@N