Consumată zilnic, această rădăcinoasă normalizează nivelul grăsimilor din sânge, combate anemia şi inhibă dezvoltarea tumorilor.
Cu precădere în sezonul rece, sfecla roşie ar trebui să fie nelipsită din alimentaţie, deoarece este un aliat imbatabil împotriva gripei. Ea conţine vitamine cu efect puternic antioxidant (A, C, E) şi minerale (magneziu, potasiu, zinc) care întăresc sistemul imunitar şi, implicit, fortifică organismul. Zilnic, se recomandă câte un pahar de suc de sfeclă roşie. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, dar şi pentru a-i potenţa efectul terapeutic se poate combina cu suc de morcovi sau de mere. Cura cu suc de sfeclă roşie se ţine circa 21 de zile.
Are proprietăţi anticancerigene
Pigmentul care dă culoarea roşie sfeclei, betacianina, este recunoscut drept unul dintre cele mai puternice substanţe cu proprietăţi anticancer. În anul 1950, medicul maghiar Alexander Ferenczi, specialist în terapii anticancer, a folosit cu succes sfecla roşie crudă (sub formă de salată sau de suc) ca adjuvant în tratarea cancerului. Potrivit specialistului, pentru a fi eficientă, cura cu sfeclă roşie trebuie începută cât mai devreme, chiar dacă persoana în cauză urmează în paralel tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie). Pentru început, se recomandă câte 250 g de sfeclă roşie pe zi, cantitatea fiind crescută treptat până la un kilogram.
În cazul în care apar stări de greaţă ori vărsături, cantitatea se va mai reduce astfel încât să poată fi tolerată. De asemenea, se recomandă ca bolnavul să aibă o alimentaţie cât mai sănătoasă şi să excludă grăsimile animale şi alcoolul. Sucul de sfeclă roşie a fost folosit cu rezultate bune în tratamentul cancerului de stomac, de plămâni şi de colon. Pentru mai multă siguranţă, este bine ca o astfel de cură să se facă numai sub supraveghere medicală.
Reglează nivelul colesterolului @N_