Piaţa Moldovei s-a umplut ieri de tarabe cu carne de porc crescut în gospodăriile din comunele Vrancei. După ce au făcut analize amănunţite pentru carne, ţăranii au putut să scoată la comercializare carnea de porc. Fiecare dintre ei a trebuit să plătească preţul pentru analize, în total 37 de lei. În paralel se fac analize şi pentru pestă porcină. Ţăranii spun că porcii pe care i-au crescut în gospodărie nu au fost stimulaţi cu hormoni de creştere. „Am adus doi porci, am făcut analize la carne şi putem să-i vindem fără nicio problemă. Noi le-am dat numai porumb, tărâţe şi fără concentrate, să fie ecologic”, ne-a declarat Cătălina Tătaru, din Bîrseşti. Femeia spune că vine de mai mulţi ani să vândă porcii pe care îi creşte la stâna pe care o are. „Nu prea câştigăm foarte mult, dar dacă am sta degeaba nu am câştiga nimic”, spune femeia.
Printre tarabe, lumea se îngrămădea ieri cu mic cu mare în dorinţa de a găsi cea mai aleasă bucată din porcul Ghiţă. Preţurile erau cam la fel, dar se mai putea negocia câte ceva, aşa ca la piaţă, după cum spun precupeţii, în funcţie de cantitatea pe care o cumpără fiecare. Carnea unificată se vindea la 16 lei kilogramul, cotlet cu os la 18 lei kilogramul, şunca 10 lei, iar pentru cei care vor să facă tobă preţul la căpăţâna de porc este 8 lei kilogramul. Ţăranii au scos la vânzare şi maţe de porc, 5 lei pentru un maţ creţ şi acelaşi preţ pentru o pungă de maţe pentru cârnaţi, gata curăţate şi spălate. „Vine lumea, am lăsat preţurile la fel ca anul trecut şi văd că a început să se vândă”, spune Cătălina Tătaru.
Piaţa va fi deschisă până în Ajunul Crăciunului
Conducerea Pieţei a luat hotărârea ca această carne de porc să se vândă zilnic între orele 9.00-19.00, iar în Ajunul Crăciunului piaţa va fi deschisă până la ora 13.00. În tot acest timp, angajaţii Administraţiei Pieţelor vor asigura curăţenia pe t