Vreţi o supă limpede de legume? Nimic mai simplu! Producătorul "cubuleţelor pentru supă limpede de legume" ne spune că "dintr-un cubuleţ dizolvat în jumătate de litru de apă în clocot rezultă imediat o supă de legume limpede gustoasă". Pare o soluţie simplă şi ieftină, dar să citim cu atenţie eticheta!
Primul ingredient este sarea. Acest lucru se traduce prin faptul că acest produs contribuie la depăşirea celor şase grame pe care medicii ni le recomandă spre consum zilnic. Aşadar, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi renale ar trebuie să renunţe la astfel de adaosuri în mâncare. Pe lângă sare, cubuleţele mai conţin sodiu şi din aditivii monosodiu glutamat, inozinat disodic, guanilat disodic. Un alt ingredient este grăsimea vegetală hidrogenată, adică margarina. Ponderea acesteia este foarte mare, aşa încât efectele ei asupra sănătăţii consumatorilor sunt accentuate. Bolnavii cu ficatul şi cu inima sunt primii care trebuie să evite consumul acestui produs, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Următoarele pe lista de ingrediente sunt agenţii de întărire a gustului. S-au folosit trei aditivi alimentari care să creeze impresia că mâncaţi un produs cu adevărat bogat în legume (care nu au decât o pondere de 7%), dar care vă şi îmbolnăvesc. E621 este neurotoxic şi dă dependenţă. Guanilatul şi inozinatul sunt total interzise bolnavilor de hiperuricemie (gută). În cazul în care totuşi, veţi risca, crizele de gută se vor intensifica, afectându-vă starea de sănătate.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Celelalte ingrediente au o pondere destul de mică, astfel încât, putem trage concluzia că produsul este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, sodiul şi lipidele fiind principalele sale ingrediente. Din această cauză, produsului i se