Pauza de la grăsimile animale, precum şi consumul de soia, legume, fructe şi de nuci aduc beneficii pentru sănătate. Persoanele care ţin post perioade îndelungate trebuie să aibă grijă să-i ofere organismului necesarul de substanţe nutritive, atenţionează specialiştii.
Persoanele care ţin post au o varietate de avantaje în ceea ce priveşte starea de sănătate. După o perioadă de post, se normalizează presiunea sanguină, se ameliorează digestia, scade nivelul colesterolului total şi mai ales nivelul colesterolului „rău", cresc capacitatea de memorare şi vitalitatea.
Aceste beneficii se datorează în primul rând pauzei pe care o luăm de la consumul de grăsimi de origine animală. Însă cei care ţin post mai multe săptămâni trebuie să se asigure că îşi iau caloriile şi substanţele nutritive din alte surse.
Mai mult, cei care suferă de boli cronice trebuie să consulte medicul de familie înainte de începerea postului.
„Bolnavii de diabet, de pildă, trebuie să ţină postul cu precauţie, pentru că acesta presupune consumul de alimente cu un conţinut mare de glucide. Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul copiilor, care sunt în perioada de creştere şi în cel al tinerilor, care au nevoie de multe proteine", menţionează Livia Nena, biolog nutriţionist.
Soia, în loc de carne
Soia este cel mai bun înlocuitor al cărnii. Conţine în proporţie de 36 la sută proteine şi aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate produce singur. Este bogată în acizi graşi Omega 3 şi în izoflavone, substanţe cu acţiune similară estrogenilor, care previn bolile cardiovasculare şi infecţiile.
„De asemenea, izoflavonele din soia apără organismul împotriva cancerului de sân şi de prostată", completează Livia Nena. Totuşi, soia nu conţine fier şi aduce organismului o cantitate mai mică de calciu decât produsele lactate, dar mai uşor de folosit de către orga