Foto: Thinkstock Atenţie la sare şi zahăr! În afară de cea pe care o adăugăm în mâncare, sarea se ascunde în multe alimente, mai ales în cele preparate industrial, cum ar fi chips-urile, conservele, mezelurile, brânzeturile, măslinele sau aperitivele şi condimentele de tipul muştarului.
Ingerarea a 9 grame de sare pe zi este deja periculoasă pentru sistemul cardiovascular şi duce la stocarea timp de una sau chiar două zile a unui litru de apă în ţesuturi. Aşa ne alegem cu mâinile şi picioarele umflate şi chiar cu tot corpul. Sarea poate fi înlocuită cu condimente de ierburi aromate sau cu "sare falsă", cum este clorura de potasiu. Şi zahărul favorizează stocarea apei în ţesuturi, aşa că trebuie consumat cu "zgârcenie".
Accentul pe proteine! Aportul suficient de proteine permite producerea albuminei de către ficat, făcând astfel posibilă eliminarea apei prin capilarele sanguine. Când producţia de albumină e insuficientă, apare tendinţa se "se scurgă" în ţesuturi. Proteinele din plante industriale trebuie eliminate din consum, iar cele din lactate şi din grâu, reduse, fiind şi greu de digerat. Sunt recomandate proteinele din peşte, carne şi ouă, precum şi cele vegetale din cereale şi leguminoase.
Nu exageraţi cu crudităţile! Conţinutul bogat în fibre al acestor alimente poate deregla tranzitul intestinal, irita intestinul şi provoca balonări. Cantitatea de crudităţi trebuie adaptată la posibilităţile stomacului. Există şi varianta de a le coace la cuptor sau pe grătar şi a le consuma aşa sau în amestecu cereale şi leguminoase.
Apă cât e nevoie. Chiar dacă afară sunt 40 de grade Celsius, nu trebuie să bem 3-4 litri de apă pe zi. Fiecare organism are nevoile lui şi, de regulă, 1,5 litri (echivalentul a 8 pahare) de apă sunt ideali pentru hidratarea organismului. Când se ia în calcul necesarul zilnic de apă al organism