Este cunoscută în special pentru capacitatea sa de a îmbunătăţi funcţiile creierului. Dar lista beneficiilor lecitinei este mult mai lungă. În primul rând, specialiştii recomandă terapia cu lecitină în stări de oboseală şi de epuizare, în tulburări de concentrare, de memorie şi pentru îmbunătăţirea rezistenţei la stres.
Mai ales în perioada de pregătire a examenelor, studenţii şi elevii rezistă mai bine la oboseală şi la stres dacă apelează la sursele naturale de lecitină.
Lapte de soia pentru memorie
Asociată cu vitamina B, lecitina este foarte eficientă pentru stimularea memoriei în cazul persoanelor stresate şi vârstnicilor. O astfel de combinaţie se găseşte în laptele de soia.
Acesta se prepară dintr-un kilogram de seminţe uscate de soia, care se pun în apă cu o linguriţă de sare, la temperatura camerei, timp de 16-18 ore. Apoi, seminţele se trec prin maşina de tocat. În pasta obţinută se adaugă patru litri de apă.Vasul va sta acoperit 50 de minute, apoi lichidul se strecoară printr-un tifon.
Stimulează funcţia cerebrală
Un nutrient esenţial al uleiului de lecitină, colina asigură buna funcţionare a creierului. Pentru că organismul nu-şi poate acoperi necesarul de colină din producţia proprie, rezultată în urma proceselor metabolice, doza zilnică de 4 grame trebuie completată prin alimentaţie.
Cine se confruntă cu situaţii stresante trebuie să consume o cantitate dublă de colină pe zi (8 g) pentru a-şi menţine creierul şi nervii în stare bună de funcţionare. Specialiştii semnalează că deficitul de colină poate avea urmări grave asupra ficatului, care acumulează numeroase molecule de grăsime.
Protejează vasele de sânge
Lecitina are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular: stimulează arderea grăsimilor din organism, curăţă