Alimentele nu se decongeleaza folosind apa fierbinte Pentru multi dintre noi, congelarea anumitor alimente este echivalenta cu posibilitatea de a le pastra pe un termen nelimitat. Este gresita ideea conform careia alimentele isi pastreaza calitatile tinute la congelator.
Adevarul este cu totul altul si ni-l spune Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnica. In functie de ceea ce congelam si de conditiile in care o facem, nimic nu trebuie pastrat mai mult de 6 luni. "Congelatorul nu este un aparat care sa prelungeasca termenul de valabilitate al produselor" conchide Gabriela Berechet.
Pentru ca alimentele sa isi pastreze calitatile temperatura in centrul acestora trebuie sa fie de - 25°C, iar la suprafata de - 50°C, explica specialista. Frigiderele si combinele frigorifice casnice, nu pot asigura aceste temperaturi, de aceea majoritatea alimentelor nu pot fi pastrate mai mult de o luna. Termenul poate fi depasit cu o conditie: sa nu deschidem usa congelatorului. Insa obiceiurile noastre cotidiene, spun ca acest lucru nu este posibil. Stam in fata congelatorului, cu usa acestuia deschisa, si ne intrebam ce vom gati. Indecizia dureaza uneori si zece minute. Pana sa ne hotaram noi, deja aerul cald s-a infiltrat in rafturile congelatorului, iar lantul frigorific a fost intrerupt.
DECONGELAREA. De altfel, decizia trebuie luata cu o zi inainte, pentru ca alimentele congelate trebuie si decongelate inainte de a fi gatite. "In nici un caz nu vom pune carnea sub jet de apa fierbinte. Se poate folosi apa rece, dar numai daca alimentele sunt ambalate in pungi izolate, astfel incat apa sa nu ajunga la ele. Cea mai rapida solutie de decongelat este folosirea cuptorului cu microunde sau lasarea alimentelor in frigider acoperite de pe o zi pe alta", spune Gabriela Berechet.
ETICHETE. Pentru a semnala intreruperea lantului frigorific si a se evita imbolnavi