Week-end-ul trecut, la Teliu a fost organizată manifestarea intitulată „Ziua Melcului”, la care au venit „melcari” din toată ţara. În timpul evenimentului au fost organizate simpozioane pe tema agriculturii ecologice, dar au fost degustate şi specialităţi din carne de melc. „Din cei peste 200 de membri ai asociaţiei, maxim vreo 10 îşi fac şi pentru acasă mâncare din carne de melc. Avem un bucătar al fabricii care pregăteşte mâncare pentru evenimente... noi nu prea mâncăm carne de-asta”, a comentat Vasile Şerban.
Marcel Măcriş, preşedintele Escar Prod, le-a prezentat localnicilor avantajele implicării în industria cărnii de melc. „Anual, pe un hectar se pot obţine cam 30 de tone de melci. Fabrica din comună cumpără melcii la 3 euro kilogramul, cheltuielile cu ferma ar fi de maxim 30.000 de euro pe an. Asta înseamnă un profit de peste 50.000 de euro”, a spus şi primarul comunei, Vasile Şerban. De altfel, acesta s-a implicat, alături de Măcriş, în comunicarea avantajelor transformării modului în care se face agricultură. „Încercăm să-i convingem pe oamenii din zonă să cultive şi altceva, să treacă de la agricultura de subzistenţă la cea ecologică. Dacă pun cartofi, pe un hectar, bagă de 300 de milioane de lei vechi şi scot cartofii pe care i-ar vinde cu 600 de milioane de lei vechi. Şi nici nu e sigur că-i vând; aproape 80% din cei care au pus cartofi anul trecut au rămas cu ei”, povesteşte primarul Şerban.
La eveniment au participat şi cei care au apelat la noua modalitate de a face agricultură. Octavian Piroteală, unul dintre aceştia, spune că „sunt acum în perioada de reconversie a terenului. E destul de costisitor la început pentru că trebuie să stai trei ani de zile cu terenul nelucrat, apoi să îl înconjori, să faci o zonă de protecţie, pentru ca să nu fie pământul contaminat cu pesticide sau îngrăşăminte artificiale. Anul viitor, în primăvară, voi ave