31 DECEMBRIE 1906 1906... an jubiliar care a marcat cei 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I de Hohenzollern, 25 de ani de la proclamarea Romaniei ca regat si⦠1800 de ani de la stabilirea, in urma razboaielor daco-romane, a primilor colonisti romani pe meleagurile Daciei. Cu aceasta ocazie, pe Dealul Filaretului, sub conducerea lui C.I. Istrati, comisarul general al Expozitiei, a luat fiinta Parcul Carol I din Bucuresti. Aici a fost organizata "Expozitia Generala Romana". In afara participarii interne, au fost invitate sa fie prezenti si reprezentanti ai unor state europene precum Austria, Ungaria, Italia, Franta si Germania, care si-au amenajat pavilioane proprii.
OASPETI. Printre personalitatile de marca, prezente la deschiderea expozitiei (6 iunie) s-au numarat primarul Vienei, dr. Carol Lueger, si primarul Romei, contele di San Martino.
In cinstea acestora si a delegatiilor pe care le reprezentau, Primaria Bucurestilor a oferit cate un banchet, insarcinand cu organizarea celebra Casa Capsa.
Pentru masa organizata in onoarea primarului Vienei, meniul a fost pe potriva oaspetelui. Intre preparate au fost servite si specialitati austriece, cu denumiri avand "conotatii istorice" cum ar fi: "Aspic de foie-gras Schönbrunn", "Petits pois Rathauskeller" si "Glace Kahlenberg". Primarul Romei, contele di San Martino, s-a bucurat si el de o atentie speciala, mai ales ca adusese in dar romanilor "o copie in bronz, cu soclul ei de marmura, a Lupoaicei Capitoline, alaptand pe Romulus si Remus". Dupa intamplari nenumarate, statuia, simbol al originii latine a poporului roman, isi afla locul, astazi, in Piata Romana.
Dintre preparatele servite oaspetilor italieni amintim, pentru ineditul denumirilor: "Sterlet du Danube Daco-Roumaine", "Piece de filet de Boeuf Florentine", "Haricots verts à la Romulus", "Glace Napolitaine".
SALADE RUSSE