CE BEM, CE MINCAM
Salata Athena din peste marinat in sos tartar are in compozitie "maioneza (59,5%) (ulei rafinat din soia, galbenus de ou pasteurizat, apa potabila, amidon modificat de porumb E 1420, otet, zahar, sare iodata, mustar, stabilizator: guma xanthan E 415, conservanti: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211,
CE BEM, CE MÎNCĂM
Salata Athena din peşte marinat în sos tartar are în compoziţie "maioneză (59,5%) (ulei rafinat din soia, gălbenuş de ou pasteurizat, apă potabilă, amidon modificat de porumb E 1420, oţet, zahăr, sare iodată, muştar, stabilizator: gumă xanthan E 415, conservanţi: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211, antioxidant: BHTE 321), file de peşte marinat (18,1%), morcovi, castraveţi, măsline negre feliate, ceapă deshidratată, muştar dulce, suc de lămie, zahăr, piper negru, conservanţi: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211. Conţine: muştar, produse pe bază de soia, ou, peşte". Valoarile nutritive medii pentru 100 de grame sînt: valoare energetică 223 kcal/ 927 kj, carbohidraţi 18,12 g, grăsimi 15,32 g, proteine 3,09 g.
ANALIZĂ: Prof. doc. Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Peşte marinat (18,1%), a cărui specie nu este menţionată, în sos de maioneză şi o serie de aditivi, dar şi glucide (18,2%) de tipul amidonului modificat şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glucemic ridicat (zahăr)". Profilul nutriţional al produsului este dezechilibrat, cu un conţinut foarte scăzut de proteină animală (3%) şi cu un exces de glucide (18,12%) şi grăsimi (15,32%). Salata conţine surse de ou, muştar, soia, peşte şi o cantitate mare de sodiu din sare şi benzoat de sodiu E 211, care este cancerigen şi poate produce mutaţii ale ADN.
Salata nu este indicată copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipdemie, mala